Wednesday, December 29, 2010


Hidup ini sgt complicated. ada hidup yg tersimpul mati..ibarat sebuah gulungan getah gelang yang sudah menjadi sebiji bebola.x tau lagi punca. jalan terakhir cuma potong bebola tu jadi serpihan getah gelang yang x boleh disambung lagi..masa tu, semua dah terlambat.da x de guna..


jadi,
sebelum segalanya jadi macam tu, life has 2 solution.sometimes u have to let it go and fly like a bird.sometimes u have to overcome and analyse.but too much analyse lead u to paralyze...believe me.

love yourself.there's no way in life things are smooth,isn't it?hehe.nothing in the world been so kind to u.

It's still ur choice.to fly or to get paralyze....hmmmmm :/

dalam kehidupan yang celaru itu, apa kesudahannya? dalam hidup yang tak tau mana arah nk dituju itu, ada ke penyelesaiannya? do we have the actual solution? even the choice is in our hand, (either to fly or to get paralysed)  kadang-kadang kita perlu fikirkan orang sekeliling...adakah nanti keputusan yang kita buat tu beri kesan pada orang terdekat dengan kita....whether to fly or to paralyze..even you choose to fly, u feel free and not bonded to any commitment and feel free from any problem...does your surround (people) feel comfort with the choice..and how about to get 'paralyze'(silence or do nothing)....does it will be okay wif them?hmmm...just think about it.........think...think.....and think...life is all about thinking..



catatan hawa kepada adamnya...

Sebuah kisah dari sebuah hati yang tidak hanya memihak kaum sendiri. tapi, melalui pengalaman dan pengamatan dari kisah-kisah cinta sendiri dan sahabat-sahabatku sama ada yang belum kahwin atau yang sudah kahwin. Kesimpulan yang dibuat namun bukanlah berniat untuk salahkan sesiapa atau meminta-minta simpati. Niat hati cuma nak berkongsi hati seorang perempuan. Hati seorang perempuan jarang diterokai oleh kaum adam. Hati seorang perempuan teramat rapuh serapuh kaca..hatinya telus dan boleh nampak di seberang sana tp jika tersilap cara dan perhitungan...akan pecah berderai hati perempuan.....saat itu, bila walau dicantum kembali hati itu tidak seperti sediakala..walau akan bangkit kembali ia tak akan seperti yang dulu, penuh dengan kesan retak dan sangat buruk. Mungkin pada kaum adam, semua telah tersedia, semua telah dilakukan, semua telah difahami. Tetapi, suara hati kami tak siapa sudi mendengar. Perempuan adalah makhluk Allah yang perlukan belaian manja, pujuk rayu dan kata nasihat dengan suara yang lembut. Tidak salah adanya jika ingin menegur, tetapi seandainya disertai dengan suara yang lembut dan pujuk rayu alangkah...........tapi perempuan, jangan hanya bermimpi. ini bukanlah cerita di dalam novel atau dongengan. Mungkin Rasulullah bergurau senda dan berkejaran dengan isteri-isteri baginda itu indah. tetapi ... aku tak tahu di mana nilai-nilai itu sudah pergi dan menghilang. mungkin sudah budaya melayu diterapkan supaya tidak terlalu menunjuk-nunjuk perasaan sayang yang ada. takut nanti pijak kepala. tidakkah dengan menunjukkan rasa sayang maka dengan sendirinya perasaan kasih dan kasihan akan datang?? malu? haiiii, mungkin la (sigh)..
Allah telah menciptakan makhluknya berpasang-pasangan. saling melengkapi. aku pernah terdengar dari sumber yang tidak kupasti, tp seandainya betul sumber itu, maka betul la teori ni.....katanya, "Allah dah tetapkan makhluknya berpasang-pasangan..kalau ada di antara kamu yang tidak berkahwin atau jodoh tak sampai, maka pasti ada pasangannya yang lagi satu juga tidak berkahwin atau jodohnya juga tidak sampai"...aku tak tau sejauh mana kebenaran sbb aku cuma terdengar...tapi yang aku nk tegaskan di sini bukanlah bab jodoh atau pasangan, KESERASIAN..memang Allah sudah menetapkan pasangan yang saling melengkapi ini, persoalannya ialah masa yang diambil untuk serasi dan saling melengkapi itu. Bila serasi itu timbul akan timbullah perasaan menjaga hati masing-masing......
Demi Tuhan Yang Maha Esa, aku cuma ingin berkongsi tentang apa teman dan sahabat sekaumku rasa. di setiap pagi, bila aku menghirup dan mencium bau udara, aku terfikir adakah perasaan ini akan berakhir bila malam dengan senyuman itu juga atau akan ada sesuatu yang menghalang senyuman itu muncul lagi...kadang, bila aku ke pejabat dengan menerima kisah-kisah cinta yang benar-benar menyentuh hati (yang mana membabitkan calarnya hati perempuan) aku jadi sedih dan senyuman itu akan terhenti di situ. tidak lagi di bawa sampai ke malam. kadang, aku juga bukan malaikat yang penuh dengan kebaikan. bila hatiku sendiri terusik...senyuman tidak akan berpanjangan. bagaimana lagi ingin ku ceritakan di sini supaya mereka tahu hati perempuan sangat rapuh.. pernah pujangga berkata, "wanita dijadikan dari tulang rusuk lelaki yang bukan diletakkan dikepala utk dijunjung, bukan dikaki utk dijadikan alas, tapi, di hati agar didekati, dikasihi dan disayangi..."..nah, indah sungguh kata-kata itu..kalaulah dapat difahami dan diselami oleh lelaki......alangkah...indah seandainya masing-masing mengerti apa yang diperlukan. masing-masing saling berkomunikasi dan masing-masing serasi dengan ketentuan masing-masing, sama ada yang sudah berkahwin atau bakal menuju ke arah itu..ketahuilah wahai kaum adam, kami tidak meminta lebih dari perasaan kasih dan kasihan darimu sebagaimana kami dikasihi dan dikasihani sewaktu bercinta..kami tidak meminta wang ringgit seandainya diri cukup disayangi dan difahami....wahai adam, hawa memohon ampun dan maaf seandainya hawa terlalu emosi di waktu-waktu yang kritikal. minta difahami...hawa juga minta ampun sekiranya di waktu-waktu yang tidak sepatutnya hawa tercelupar, mungkin hawa kepenatan..maafkan hawa jika hawa berjauh hati bila adam membuat keputusan sendiri tanpa perbincangan....kerana, hati hawa cepat luluh....hati hawa diciptakan terlalu halus dan berhati-hati....hati hawa ini cepat benar tercarik..seandainya adam dan hawa bersatu dan saling mengerti..alangkah...indah pertemuan itu dari dunia hingga hujung nyawa....

catatan dari hawa yang menyayangi adamnya......

Tuesday, December 28, 2010

28-Dec-2010

Actually dah byk entries yang dalam waiting list tapi belum berkesempatan untuk diuploadkan sbb masih banyak yang perlu dikemaskini....soalnya sekarang aku belum ada idea utk edit post...hehehe...tp aku akan cuba untuk menyiapkan post2 aku yang tak seberapa tuh..hmmmm =P

Monday, December 27, 2010

adakah?

salam buat semua...
aku pernah bersuara
tidak lantang tidak mendatar
namun tidak keluar
lalu tersekat di situ....
lantas soalan yang ditanya tetap dijawab dengan soalan
aku pernah bersuara
namun masih tidak lantang dan tidak pula mendatar
suaraku tidak didengari oleh sesiapa...entah kenapa
puas aku menjerit
cahaya terus mengenyah kewujudanku
aku hilang dengan suaraku......dalam diri
suaraku, hatiku, diriku.....tiada.
aku terus menanti
adakah suara yang tidak lantang
dan tidak mendatar ini
akan terus beralun lagi
atau aku harus menanti dan sepi
sepi yang panjang mengubah haluan

Sunday, December 26, 2010

it's damn soooo looong since the last update....

dyna ali ~babe from PBU
G4 - BTN










keadaan tsunami dgn assignments
abg2 macho cuci pggan di Kem bumi Jati










Sorry la sbb dah lama tak post anything dalam blog kesayangan ni..dah lama menyepi bukan apa, sbb x de apa special event yang nak dikongsikan..huhu..

19 Julai 2010- had my ISAC exam (stands for IT Akill Assessment and Certification). i pass wif flying colors (chewah)...

2 september 2010 ~ i had my JPA exam for Pegawai Khidmat Pelanggan gred N17.tis exam adalah wajib utk pegawai2 baru dan peperiksaan perkhidmatan ni akn menentukan utk dapat taraf 'penduduk tetap' dalam kerajaan. but i failed utk paper B which is Panduan Pengurusan Pejabat, Arahan Keselamatan, PKPA dan Ketrampilan Diri (what?? i failed utk ketrampilan diri??...huh!!)

20 till 23 September 2010 I had my first kursus that i was required to go to Melaka, Hotel Orkid wif Kak Aiza, PBS staff. Well we're happy wif the accomodation and facilities. We had English For Counter Service Program and it was really fun..The consultant from Conseiller Malaysia was extremely fun and he could turn the seminar into a fun class (although the participants is not between the youth anymore..ahaks!!)Plus, we had a free and easy schedule after evening class. wahh, time to get rest and peace la...but i'm homesick la...hehe..i missed dada and adik.. T_T ..but i was released when i got home.

19 November 2010 ~ right after Hari Raya Haji, my beloved husband balik kampung membawa dada and iqram sbb diorg ada wedding kt umah Mak Ngah Badiah.. so i turned single for couple of days sbb i will be attending Kursus Induksi untuk kump.2 di Dynasty Hotel Jln Ipoh, Kuala Lumpur on 21 Nov 2010. T_T ..feel so lonely kt umah but boleh wat keje rumah tanpa gangguan je. the rest was feeling lonely...biasa dak 2 org tu la kawan gaduh. but bila dah x de sunyi plak....

21 Nov ~ 29 Nov 2010~~bermula la episod sebuah kursus yang terlalu lama bagi aku..i need to attend for 9 full days.. OMG.. apa je diorg nk buat or apa yg kitorg perlu buat for about that days. huh!!
   12:00 pm dah kluar rumah sbb takut sesat..hakaka..buat malu je.. no.. because x familiar.(baik pnyer cover) so better i reach there on time kan.. i set time wif my babe (madinah ali) my babe yg sama2 report duty on April 2010. so i was on phone guidance by my husband (from Penang) to reach to the hotel..and i made it!! believe or not aku x sesat pn..hehe (terer gak eeh) but DAMN~~~ bila sampai ramainye manusia Ya Allah..mana diorang datang ni..rupanya ada konvokesyen utk Open University...aduhhh, time ni la plak diorg nk wat konvo..x de tmpat len ke..wat la kt PICC ke...dewan serbaguna MPAJ ke...adeh~~~lepas pendaftaran balik bilik n rehat sekejap (it almost at 6.30pm!!~~i was given room no 1782) and ada briefing di tingkat 4 bilik 1. aku group 2 so esok start kelas d bilik 2...then bermula la episod aku dan Dynasty Hotel yg sangat menyedihkan (if nk cerita x cukup masa nk baca) i  make it short. Dynasty Hotel had put us in a deepest disappointment. toilet x mengikut piawaian org Islam, lift lambat (most of us got trapped with time bcuz of bad service), electricity kt bilik blackout, management was not good at that time (housekeeping and AM yg lambat entertain client)...dan byk kelemahan pihak dynasty hotel yg boleh diperbaiki dari masa ke semasa....sekarang dah zaman IT, x kan la wireless pn charge lg..hakhakhak..klakar plak.mamak pn free wireless....my first night (sbb mlm tu je kelas belum start) aku hang out n yamcha dengan kawan2 kt sunway n pg uptown shah alam. my babe (dyna) nk cari blaus utk kelas esok.

~~Banyak pelajaran dan pengajaran yang aku belajar dalam kursus induksi. Yang paling utama i learned about work and what is goverment is all about, how's the system. Paling aku x boleh lupa time nk siapkan assignments yang penceramah bagi..kelam kabut gak la,walaupun semua jawapan ada dalam Buku Perintah Am. Credit and two thumbs up to my group member :: The Chosen One. Byk kenangan dengan group 2 ni, aku antara orang paling 'busy' sbb participant kebanyakan bukan org KL sbb tu la org2 KL (dan sewaktu dengannya) agak bz sket. i love all of my group member. Thank you for being so supportive..sgt best dan korang sporting. luv u all..Muahhhxxxx!!!! :*

~~banyak jugak gelagat yang aku tengok sepanjang berkursus...ada yang mengantuk (dah tentu) ada yang mengacau orang..yang kebosanan..muka ketat (lebih2 lagi time makan~asyik kari je...haha) ada yang meng'usha' awek. ada yang sombong, ada yang diam dan 'shy-shy cat'.....haha. sgt seronok~~!!!!!! XD

~~ I was the Treasurer for the group and i was collaborating wif all AJK and they're soooo~~~~~ supportive. thank you so much. How i missed that time and i really wish dat our relationship will never stops. :)

p/s:: aku demam and flu sepanjang kursus..dari day 1 hingga day 9....uhuk3..

30 Nov &1 Dec 2010 - stay at home and seperti biasa bermain-main wif my 2 heroes. kesian diorg sbb i've been away for 9 days and they surely rasa ditinggalkan...left over-bahasa org kampung aku....hehe. bila aku buka pintu rumah orang yang menerkam aku adalah mr. adik sbb mr. abang dok solat ngn ayah kt family hall kat atas.menyedari aku hanya ada 2 hari je untuk bersama anak2 membuatkan aku rasa sedih sgt...nnt ibu nk pg 'berjuang' lagi..hik3..

2 Dec till 5 Dec 2010 - bermula episod aku di Kem Bumi Jati, Kg. Jln Kebun Shah Alam...dalam dormitary aku Beramal (bilik 2) :: me, fifi(Poli Merlimau), mimi(Poli Sabak), kak rose, fairuz, lin (KPT), and another one lady yg aku lupa nama dia (sorry)..kami sgt enjoy sbb semua dalam sebilik tu satu kepala dan sgt seronok...gelak je keja kitorg..HAHAHAHA...it's really fun, guys~~~pegi kelas sama2, makan sama2...cerita2.kami di bawah jagaan Ketua Fasilitator, Setiausaha, Ketua Jurulatih (pak mat) dan jurulatih yg x pernah letih (pak acim & pak abu) dari BTN Perak..terima kasih pd cik KF dan bapak2 kami tu...byk yg aku belajar di kursus kenegaraan ni..kt sini aku ada ujian kecergasan (fitness test), aku ada kawad, aku kena lari sejauh 2 km, aku ke na redah hutan belukar, i learned a lot about sejarah, perlembagaan, adat sopan, hormat-menghormati, teamwork....sgt berharga. Terima kasih kerajaan yang memberi peluang dan membuka mata kami supaya menghargai tanah air....aku x dapat bayangkan negara tanpa kedaulatan..ishhhh....Nauzubillah.....dalam kita bergembira kita patut bersyukur kerana masih berpeluang bangun pagi dan bernafas dengan tenang. tiada hidup dalam kebimbangan...ketakutan...pelarian...Tuhan, kami bersyukur dilahirkan di bumi Malaysia...terima kasih Tuhan.....



5&6 Dec~~ i had a very high fever that i can't even stand on my own feet...mungkin penat sbb kursus bersambung-sambung....for about 14 days.fuhh... during BTN pn aku demam sikit2 and then bile totally out from that routine, haaah, full swing la demam aku..huhu.

 ~~Begitulah berakhirnya kursus2 yang perlu aku hadir dalam tahun 2010. (ini pengakuan) dulu, aku tak faham kenapa semua org mau kerja kerajaan dan mama aku sendiri pn mau aku kerja kerajaan sbb dia kakitangan kerajaan pada suatu ketika dahulu. aku rasa seperti terkebelakang if aku kerja di sektor ini...sbb terlalu banyak persepsi negatif yang dilempar dan ditohmah terhadap sektor ini. Hanya pada tahun () bila salah seorang sahabatku menjawat jawatan di sektor kerajaan,aku mula ingin tahu apa itu kerja kerajaan. dia yang bertanggungjawab mengisi borang SPAi utk aku (tlg update status aku utk beberapa tahun) sampailah aku dipanggil temuduga dan akhirnya dipanggil menjadi salah seorang warga kerja sektor kerajaan....dan sekarang aku mula mencintai bidang ini...baru kutahu kenapa mama menangis saat aku bagitahu dia yg aku dapat masuk kerja kerajaan.... =) InsyaAllah mama, i'll do my very best to perform..and to my BFF, i love u for giving me hope.. <3 u

okay, i think this is it for today's sharing....see u again my beloved diary.. =)

P/S-->> got a few more photos but have to reserve bcuz of limited space.. =P.pls enjoy in my fb photos

Monday, July 12, 2010

Full House

The day my xKYPM's BFF wedding reception a.k.a ceremony for in-laws side. she asked me to be her bestwoman although i asked her to 'find' the singles but she still wants me to be.hurmmm, because of she is my forever BFF so i decide to be her bestwoman. Masa tgh usher diorg ke pelamin..kekok gak sbb aku bukannya biasa usher2 pengantin ni..sampai atas dais, tgh syok2 photographer snap2 tiba2 groom bersuara....,"jap..jap ek, sy nk g toilet jap.....D ( pgglan groom kpd bride) jap ekk, 5 minutes je.." hehe, then off he went to the toilet. it was a funny incident when i see the expression of shock at her face and his expression of controlling his 'peepee'...huhuhu.
I went to Putrajaya at about 10.30 am and reach there about 11 am..we wait about 15minutes and we're off to Subang (SS18)..i escorted her from the ceremony started until it settled and i asked my husband not to stay cuz the bride and groom (wah~~!)will send me home...
Back home sent by the bride and groom, having cup of tea and they off home..TQVM yna & wan...anyway precious moment wif my BFF wedding. Yna & Wan: May Allah Bless U and Live Happily Ever After......... Muahhhh.. =D

20 June 2010
Paintball Part 1:: Medan Bukit Cerakah :: To exDTM2000 yg sporting (Shah Himura, Azwana Shamsudin, Iryani Alias, Achair Jerung, Bismi Nurdiana) ~ thank you very much. glad to co-operate with u all.

After my DTM's bff plan to re-U is ruined, (sorry for that babe),i suggests for us to organize a small function a.k.a activity, the suitable (plus i myself want it too..hehe~~) was paintball so i guess the guys would interested. Then, we started to discussed about it in our FB forum and from there, we provoked each other (jez for fun)....and the day came,  we fight at the smallest battle yard. Female vs. Male..hehe.but as usual-lah....yg perempuan mengalah je. hehe.  =P 1st game takes about 10 minutes, one of my friend (do i have to mention her name ....ooopss,her??) got tired and her face turned into pinkish.hehe.knock out!!!!!! the 2nd game is about 10 minutes, our war was at the 2nd small yard. in a bushes and old car. (real eeh? hehe). 3rd game was the last game that to finished the pellets where we're not disqualified when get shot. just have to turn back and touch the net. Sedar2 je, i was shot 'dead' by 8 shots~~!!!!!!! huhuhu....masa main tembak2 tu x la terasa. But really, the pain strikes after 2 or 3 days and the blueblack stays for about 3 weeks....hehe. Although, it's an interesting game and thank my friends (as i mentioned the names)..thank you very much. it was a great memory........... :))

Wednesday, June 2, 2010

~~ Mutiara Kata ~~


SHARING IS CARING...

:: JANGAN BIMBANG JIKA MELANGKAH KE HADAPAN DENGAN PERLAHAN-LAHAN, TP BERASA KHUATIRLAH JIKA HANYA BERDIRI TEGAK DAN TIDAK KE MANA-MANA ::-->>PERIBAHASA CINA

hehe..bawak2 la pertimbangkan..... :p

Respect the World, The World Will Do So...

"People had different status in life but the integrity everybody should be the same,I hope from now, we'll learn to respect each other..." IP MAN.

~~ The best quote of the month..i just finished watching Ip Man, both DVDs (Ip Man & Ip Man 2). What an interesting kung fu movie, i can say. It's not fighting all the way and won't drag you to a such a boring-ordinary-kung fu movies. I learned the values in it. I learned how important to be civilize,humanity,dignity,pride,being humble and giving lessons in a good manner..Two thumb's up for the movie for the quality and values.(I am not anti-local cinema ya,it's just my latest movie).This must-see movie had touched my heart so much about family values, respecting people, loving country and tradition..

~~The quote applies in my discussion wif my fella this early morning. He questioned me on why this, what is the..bla..bla..and I told him that different people had different approach.Well, to be honest, it started when I show my support to the issue of Israeli navy had attacked the Mavi Marmara, the freedom flotilla which was on its way sending aid to Gaza, and the fella started to questioned me does it gave any difference of changing my profile picture to black.hehe...i told him that's the only way to show me care and support..hehe.my way is only by changing my profile picture.that's all i can do!! but the important thing is, I SUPPORT...hehe..
~~well, it just a story to share with you in here...no emotional involved..hehe..

Saturday, May 29, 2010

~WESAK HOLIDAY~

(^.^)v PEACE NO WAR...hehe
Terlebih dahulu saya ingin menyusun jari yang 10 nk mohon ampun dari kawan2 sbb dah lama x update..bukan apa saya pun takut gak kena gelak sbb update yang remeh temeh je...huhuhu.
ok 28 hingga 30/05 adalah hari cuti bagi negeri2 bersekutu Malaysia menyambut hari Wesak bagi yang beragama Buddha..
28/05 - Mr Husband & friends pg ke penang, kerana ada urusan bisnes di sana..tinggal la saya bersendirian and i decide to invite one of his partner's gf to stay overnight wif me. so she got here and we have (well) girl-things (girl??~hehe) and chit chat while i'm 'on duty' (taking care of my 2 kiddos la~~haha)..while waiting my Mercy to get home from clinic~ Mercy changed his brake pad (^_^).we went out to IKEA wif the kiddos.i bought some stuff and we got back when the 2 lil guys still up. Reach home -we were beezee wif FBing..hehe and she wanted me to bake cake so i went to 7E nearby and i bake her cake(u know what time?? oledi 2.30am la)i sms my other gf to tell her about my cake and she asked me to promote into FB (doghhhh!!).by the time the cake was ready it's 3:10am and my mind started to 'dance in the air' and i asked her to go to bed (as my heroes already 'sail'~hehe).we woke up late....really late!!
29/05 - i make up my gf as she had to go to her friend's wedding..(am not a good in touch pun)then, i left wif my 2 kiddos and my 'duty' started. clear up all the mess and cooked for them and at 1pm my 2nd kiddo(adik) fall asleep (at last~hehe)but poor thing for abg cuz adik already 'left' him. he played himself and watch fav dvd (mickeymouse clubhouse) which he manage to switch on himself!! then i fell asleep as i'm watching vcd from indonesia (bought during trip to jakarta ~last post) 'Ketika Cinta Bertasbih'...then Mr. Husband and his friends came home.
30/05 - Mr Husband did some gardening at front yard and i cooked at my kitchen..ikan masak merah, telur dadar and ikan goreng je.simple..tp i don't feel like eating la..huhuhu.mayB cuz i'm the cook so i don't have the feel..hehe.i multitask as i FB, Bloging and Cooking...and singing (humming in heart).huhuhu.

that's all for my story for tis 3 days..hope to see u all very soon..ada lagi yg nk share tp gonna update soon........tunguuuuuuu!!!

COMING SOON:
1. 24/7~sweet phenomena
2. my new passion

to all my viewers, wait for my post very soon.......bye!!

Sunday, May 16, 2010

KUL-CGK-BDO-CGK-KUL 10-13052010

~ Day 1

Arrival in Jakarta International Airport (Bandara Soekarnoe Hatta)at about 18:24 via KLM KL809 KUL-CGK. Had dinner at Bumbu Desa and check in at Mercure Rekso Hotel. Free at leisure.

~ Day 2
06:30 (local time) wake up call
07:00 breakfast
08:00 depart to Indonesia Miniature Park. 200 hectre house of Indonesian ethnics (about 300 major ethnics). We had our lunch at Rumah Makan Sederhana (Padang food)and we proceed departure to BDO via Cipularang Highway, will take approximately 3 hours (compare to previous highway would takes 6 hours!!)Arrive BDO~sightseeing~ITB, Gedung Satay, Asia- Africa Conference Building and Dutch Colonial Residence Area.then we go SHOPPING!!!!!! @ Rumah Mode Factory Outlet. bermula la insiden2 TERkena oleh org2 yang berjualan di tepi2 jalan..hehe.one of my partner, beli keychain (pack of 6) - 2 pack IR 140.000...fuyooooh,yang mana aku rasa agak mahal..x pe. akn kucari tmpat boleh bargain giler2.sebenarnya aku dah biasa dgn insiden2 ni masa aku datang sini 18 Dec 2008 to 25 Dec 2008..so, aku tau nature org di sini,dia akan ikut rapat2~follow up kaw2 dan pembeli mmg kena SABARRRRRRRRR..kemudian kami ke Jl. Dago (grande).then off to check in at Grand Preanger Hotel (5 Star-local rate)~~malam je aku,mr husband, mq fadzly and mq liza merayap ke Paris Van Java. we had supper at JCo Bandung..dah nak close down..sbb di Bandung lebih kurang jam 9, semua dah sunyi sepi.being honest, Bandung adalah bandar yang tenang dan peaceful. amat sesuai untuk bersantai dan SHOPPING!!!(hehe) but don't get me wrong, aku buka T-up Bandung ye just an honest opinion.(tp i ttp like Bandung...)

~ Day 3
7:00 wake up call
7:30 Breakfast
8:30 Visit Tangkuban Parahu (Taman Pari Wisata Alam)
~~ Our tour guide told us legend of Dayang Sumbi(DS) and Sangkuriang(SK).DS adalah putri yang gemar menjahit dan membuat tenunan. suatu hari alat tenunannya terjatuh dan dia berperi di dalam hati "seandainya yang menjumpainya adalah lelaki akan kukahwini dan jika yang menemuinya perempuan akan kuangkat sebagai saudaraku"..alangkah terkejutnya DS bila yang menjengul adalah seekor anjing.oleh kerana kesaktian manusia purbakala dan kepegangan pada janji, maka tanpa pengetahuan ayahanda dan bonda, dia mengahwini anjing itu (kerana sudah terdetik di hatinya).rupa2nya anjing,namanya si tumang (ST) itu adalah seorang anak raja yang disumpah kerana (lupa)..maka dayang sumbi dan suami hidup selayak pasangan lain dan dikurniakan seorang anak lelaki yang dinamakan (SK).(SK) dibesarkan selayaknya anak kecil yang lain,dimanjai dan dikasihi. DS begitu menyayangi anaknya sehingga x pernah dimarahi. tetapi dia punya satu rahsia yang dia x pernah didedahkan pada anaknya yang anjing yang selalu bermain dengannya ,dipanggil ST ialah ayahandanya.suatu hari sangkuriang ingin berburu kerana ibunya nak makan hati kijang(if x silap)ibu dengan berat hati mengenakan syarat supaya anaknya boleh pergi tapi ditemani ST,tapi puas dia berburu seekor binatang pun dia x nampak kemudian dia suruh ST buru seekor babi betina, oleh kerana ST ingkar lalu SK membuat keputusan untuk membunuh ayahandanya sendiri, iaitu ST dan memberi hati kepada DS. apabila DS dapat tau, dia begitu marah kerana dia telah makan hati suaminya dan dia telah melepaskan kemarahannya kepada SK dan diketuk dengan belakang senduk sehingga luka. SK yang terlalu takut melihat kemarahan DS yang disifatkan x pernah marah kepadanya lalu lari mengelilingi dunia dan SK dikatakan hilang ingatan hinggalah dia mengembara ke tempat ibunya tinggal. dipendekkan criter dia jatuh cinta dangan ibunya sendiri tp ibunya yg ternampak bekas lukanya dan menganggap dia SK anaknya dan dia telah menolak cara halus.diletakkan syarat sebelum matahari terbit SK harus siapkan danau dan sebuah kapal yang besar utk bulan madu mereka. dipendekkan cerita, SK yang minta dibantu oleh jin2 naik marah apabila jin2nya tidak buat kerja. sebenarnya DS dah mintak tolong para ibu membakar jerami supaya nampak macam cahaya matahari dan menummbuk padi agar ayam cepat berkokok.lalu jin2 itu menganggap sudah siang dan lari bertempiaran. SK yang naik marah kerana danau dan kapalnya tak siap lalu dia menendang kapal hinggalah terlangkup.jadilah TANGKUBAN PARAHU....itu je yg aku igt ttg Lagenda Tangkuban Parahu.saja aku nk share kt sini. Kemudian ke Jl. Riau,shopping @ factory outlet, Heritage, Summit, The Secret....nothing much 2 buy.we can not bargain kat factory outlet so,x byk yg boleh dibeli.(normal la, melayu..hehe).at night we have BBq gala dinner @ hotel poolside.

~Day 4
7:00 wake up call
8:00 breakfast n depart to CGK
11:00 had lunch @ Raja Kuring,CGK
13:00 Mangga 2..SHOPPING TIME. Mq Fadzly + Liza beli telekung + sarung + pelekat..tolong bargain harga sbb aku + mr husband kan lebih berpengalaman (cheh!!).tapi, satu benda aku tak sempat nk beli untuk my beloved best friend... HANDBAG.....dia kirim handbag..sian dia.rasa bersalah amat sangat.sob.sob..sob...sorry ye..
18:30 depart to KUL by KLM flight KL810..buhbye CGK...sweet memories...hope to see u soon.

~~ MEMORY LIES IN MY HEAD

Thursday, May 6, 2010

Malaikat Kecil Yang Disayangi


~mode for today: silver.

~meaning: fade or samar2...

~~belum baca paper sepenuhnya, tp ada highlight pasal buang bayi.manusia yg sgt kejam.dia akan rasa di kemudian hari bila masa tu tiada lagi peluang untuk melahirkan,ketika tu,akan terbayang2 dosa yg pernah dia buat.kesian bb tu,apa la yg dia tau."tidak kupinta lahir ke dunia....."-lagu namunku punya hati(revolvers)..nnt di hari perhitungan dia akn tggu mak dia dan dia akn bertanya "kenapa mak buat saya mcm ni..apa dosa saya.".pas2,dia akn terngiang-ngiang, bb tu memanggil dia..."ibu...ibu.."~~tetiba je aku teringat ank2 kt nursery..iskandar dan iqram,ibu sayang kamu.jgn gaduh2..main elok2.sayang antara satu sama lain.

~~aku pernah rasa mcm tu bila anakku iqram berusia (lebih kurang) 4 bulan di mana aku didapati concieve lagi satu.masa tu iskandar n iqram sgt kecik.bila aku terfikir yang iskandar sendiri pun x sempat nk bermanja, ni lagi tambah lagi jd dgn berat hati aku mntk suami cari klinik yg buat D&C.
selayang-klinik ranjit.kali pertama aku nk buat kerja gila!..doktor yang jmpa dia bertanya aku kenapa aku x nak bby ni,aku cakap bukan x nak tp aku x bersedia sbb (yg aku cerita di atas)lgpn aku ada health history (brain tumor tu) yang perlu di ambil kira jg. then aku cakap ngn doc tu, aku dah amik macam2 ubat (masa menstrual aku lambat seminggu)then the doc dun want me to carry and dun want take any risk if the bby x sempurna kejadiannya.jadi dia bagi aku 3 biji ubat dan aku perlu tunggu 1jam.dalam masa menunggu aku pegang perut dan minta maaf dengan makhluk dalam rahim aku, kukatakan pada dia "bukan ibu x nak atau benci ank ibu tp berilah ibu peluang membesarkan abang2 yang masih kecil dan perlukan kasih manja. ibu nak ank2 ibu membesar dengan sempurna. semoga kita jumpa lagi, ibu harap ank ibu ni sudi mengisi rahim ibu lg"
then 1 jam berlalu, dia 'cuci' rahim aku. Tuhan je yang tau betapa sakitnya aku tanggung lebih sakit dari melahirkan.aku balik rumah dan kena berpantang LEBIH dari org melahirkan bby.sbb aku jg seperti melahirkan bezanya x de jasad bby tu. my follow up would be 2 weeks after. then, off i went to see doc again..ada perkara yang mengejutkan aku bila doc scans my womb...THERE'S another one!!..the doc said it might be twin and maybe hiding in other pockets bcuz he cleans properly (as he claimed).WHAT??..feel like something had swipe my mind away ....SWOOOOOOSSSHHH!!! but i had nothing to do more. in the other hand, the doc dun want me to bare any risk cuz i already take medicines due to the late of my mentsruation period. again, doc had to take it out..he gave me the 3 pills and wait 4 an hour.but less than an hour, my purple 'baju kurung' was gone wet wif blood. (i did not prepare extra shirt or panties)..dis time, i feel dizzy and steps in the air..while the doc doing his job.i waited my husband bring me panties and 'kain batik' as my 'baju kurung' was wet.then the story was the same, i have to go to confinement again..another 2 weeks.total 4 weeks, that is a month. But no babies around..sob..sob..
well,that's a story of me and unborn babies.bukan aku tak mau dia tp aku belum bersedia untuk menerima..kesian ank2 aku kan?..tetiba teringat kt iskandar dan iqram. :)

~~kepada manusia yg sesuka2 hati buang bayi tu, meh jmpa aku. nk je aku brainwash dorg ni.if u said u are ashamed of the pregnacy and dun want to accept the bby, jgn la buat something yang boleh menyebabkan bby tu mati dengan dahsyat dan sadis..sampai hati ke kta tgk darah daging kita terlentok x bernyawa lagi? sebelum dia meninggal, betapa dia menderita kelaparan, kasih sayang, belaian tangan ibu. dia pergi dlm keadaan yang sgt derita. dia tutup mata dalam keadaan yang x de seorang manusia yang bersimpati..tapi bila ada manusia budiman yang jumpa, dia dah x bernyawa..Ya Allah.......if u dun want the existance just abort the bby.alang2 u dah berdosa dengan perbuatan zina tu, abort the bby daripada dia mati dalam keadaan bernyawa dan menderita.lagipun itupun dosa,kan?so, what's the difference?? can anyone tell me, why these people don't actually think before act.i mean, throwing the cute 'dolly' face...did they know anything?..NO! then, they sure go back to Allah and says "o Allah, if we ever know that human is cruel and won't love little creature like us, we won't want to go down"..


~~baca la citer best ni...

Suatu ketika , Tuhan memerintahkan kepada seorang malaikat kecil untuk turun ke bumi . malaikat kecil yang sudah terbiasa dengan keadaan surga yang membuatnya tenang itu pun mengajukan beberapa pertanyaan kepada Tuhan .


Malaikat kecil
Kenapa kau menyuruhku untuk turun ke bumi , tuhan ?

Tuhan
Karena , di situlah tempatmu yang sebenarnya , malaikat kecilku .

Malaikat kecil
Tapi , aku dengar , bumi sangatlah berbahaya ! di sana banyak manusia-manusia jahat yang mungkin bisa mencelakakanklu , Tuhan .

Tuhan
Aku juga mengirimkan seorang malaikat untuk menjagamu di bumi , malaikat kecilku .

Malaikat kecil
Tapi , siapa yang akan menjagaku kalau aku di jahati oleh otang-orang di bumi , Tuhan ?

Tuhan
Malaikat itulah yang akan menjagamu dari semua bahaya yang ada d bumi .

Malaikat kecil
Lalu , siapa yang akan menenangkanku kalau aku terbangun di tengah malam ?

Tuhan
Malaikat itu juga yang akan senantiasa terjaga untuk menjagamu dan menenangkanmu saat kamu terbangun di malam hari .

Malaikat kecil
Siapa yang akan menyuapiku di saat aku lapar , Tuhan ?

Tuhan
Malaikat itu juga akan menyuapimu dengan tangan halusnya .

Malaikat kecil
Siapa yang akan membersihkan kotoranku ?

Tuhan
Malaikat itu tak kan segan untuk membersihkan kotoranmu .

Malaikat kecil
Siapa yang akan menyanyikan sebuah lagu untuk mengantarkanku tidur ?

Tuhan
Malaikat itu akan selalu menyanyikan sebuah lagu untuk mengantarmu tidur dengan suara merdunya .

Malakat kecil
Siapa yang akan mengelus kepalaku saat aku tidur ?

Tuhan
Malaikat itu akan mengelus kepalamu setiap malam dengan penuh kasih sayang .

Malaikat kecil
Siapa yang akan merawatku saat aku sakit , Tuhan ?

Tuhan
Malaikat itu akan selalu merawatmu saat kau sakit . ia juga akan menangis saat melihatmu sakit dan ia tak akan pernah membiarkan mu sakit atau di sakiti orang lain , malikat kecil ku .

Malaikat kecil
Kenapa slalu malaikat itu , Tuhan ?

Tuhan
Karena , dialah malaikat penjagamu di dunia nanti . dia akan selalu , selalu menjagamu . ia tidak akan membiarkanmu terluka , ia tidak akan pernah membiarkan mu sedih . ia akn menjagamu dengan penuh kasih sayang . ia akan menjagamu dengan penuh cinta , malaikat kecilku .

Malaikat kecil
Kenapa ? apa dia malaikat yang hebat ? apa kemampuanya melebihimu saat menjagaku di syurga , Tuhan ?

Tuhan
Tidak . tentu saja dia tidak bisa melebihiku . dia hanya seorang malaikat . malaikat yang akan selalu menjagamu , malaikat kecilku .

Malaikat kecil
Kenapa dia menjagaku ?

Tuhan
Karena aku menitipkanmu padanya .

Malaikat kecil
Lalu , harus ku panggil apa malaikat baik hati yang mau menjagaku itu , Tuhan ?

Tuhan
Panggil dia IBU .

~~SELAMAT HARI IBU KEPADA SEMUA KAUM IBU DAN SAYANGILAH MALAIKAT2 KECIL YANG DITITIPKAN TUHAN UNTUK KITA.. ;)

Ini Kisah Kita....


Di sini aku nk share apa erti persahabatan bagi aku. Walau definisinya berlainan bagi setiap org tapi aku pasti ramai yang setuju dengan aku kalau aku kata kita x bole hidup tanpa sahabat..betul tak?? sbb bagi aku sahabat  ibarat keluarga no 2..sama pentingnya. Tak kira la, suka sahabat yang macam mana. ada yang suka bersahabat dengan orang cantik, orang kaya, ada yg suka bersahabat dengan berlawanan jenis sbb suka bertukar pandangan antara jantina, ada yang ska bersahabat dengan orang yang lebih berusia atas dasar cedok pengalaman, ada sahabat fesyen, sahabat untuk 'outing'..mcm2 lagi.Tp aku sarankan x payahlah 'bersahabat dengan jin'...hahaha. ramai lagi umat Muhammad di atas muka bumi ni yang bole dibuat sahabat. x payah cari sahabat di alam lagi satu tu. Melainkan Allah bagi kelebihan dalam ertikata kebaikan. Itu mmg x de excuse la kan?..hehe.Sahabat bagi aku adalah penawar tatkala kesedihan dan gundah di hati. Sahabat juga boleh bertukar menjadi racun yang boleh jadi pembunuh senyap atau 'silent killer'..sbb x semua sahabat boleh berkongsi suka duka. Ada yang datang pada kita masa kita senang je, tapi ada juga sahabat dunia akhirat yang datang bila kita senang dan bila kita susah dia juga datang membawa penawar walaupun cuma meminjamkan sepasang telinga untuk mendengar. Itu sudah lebih dari mencukupi.

Masa di skola rendah aku kurang berkawan dengan kawan-kawan seperjuanganku. Duniaku cuma pegi dan balik skola je. Abg-abgku merantau jauh, Eddy Hisham belajar di Uitm dan terus bekerja di KL, Mohd Suhaimy ke SDAR, Seremban dan further his study to Cardiff, Wales, Syahril Nizam pula ke boarding school masa di form 4 kemudian ke Politeknik Port Dickson dan further study kt Manchester United. Dan di rumah cuma aku sorang je. Jadi balik skola aku tido, tgk tv....then tido lagi...tgk tv lagi..hehe. malam wat keje skola sampai tgh malam..esoknya pegi skola. Itulah rutin aku..aku kurang pandai bergaul.

Tapi bila di skola menengah aku mula punya ramai kawan. Aku suka bergaul tak kira lelaki atau perempuan..aku mula ada group. Di form 2, aku, Leny, Azili, dan beberapa sahabat lain adalah sgt rapat dan kami agak nakal. Aku seringkali bercakap masa cikgu mengajar, lepak di luar kelas mengganggu orang lain. mcm2 la..hehe..bila naik ke form 3, aku tubuh group lain,ahlinya aku, Aida, Azalina, Esnadia pula.hehe..kami sentiasa bersama2 dari form 3 sampai form 5. Mereka adalah sahabat sebantal dan sepingganku..aku sayangkan mereka. Kami belajar bersama-sama, antara kami saling berlumba-lumba utk jadi terbaik di antara kami...kami menangis bersama, kami gelak tawa bersama, kami bergurau senda dan kadangkala tidur bersama.. Projek-projek skola mmg kami cop akn buat sama-sama atau stay dalam satu group.Aku pernah ke sekolah teknik Sek Men Teknik Tanah Merah amek jurusan Reka Fesyen. Kenangan dengan kakak angkatku Kak Hamiza Baharuddin dan pengalaman tengok sendiri org kena rasuk histeria paling aku ingat sepanjang 3 bulan aku di situ (sebelum balik ke skola asal). Dan pengalaman tertidur dalam kelas (tiap2 hari) juga aku x kan lupa..huhu. Oleh kerana obses ngn kawan2 aku selalu kena marah ngn Pn Mama sbb selalu sgt ke skola lama. Setuju atau tidak, zaman persekolahan adalah saat yang paling indah yang aku akan pilih seandainya diberi peluang untuk turn back time..aku akan rewind laju2..aku terlalu rindu saat itu. dan aku nk 'mend' balik apa yang kurang menyenangkan tu..hehe...

Pada tahun 2000 aku merantau ke KL, tmpt pertama aku 'hinggap' adalah KYPMKL (Kolej Yayasan Pelajaran MARA Kuala Lumpur) di Shamelin Perkasa dlm jurusan computer science (CS10). Aku dihantar oleh abangku yang sulung (en Eddy) dan Pn Mama ke sana dan masa orientasi aku ditempatkan di Kolej KYPM Raja Nong Chik, Bangi. Sudah la aku x pernah jauh dari Pn. Mama yang tercinta, ni kan pulak lama-lama....mula2 memang tiap2 malam aku menangis..hehe..call Pn. Mama and nangis lagi...sehinggalah aku dipindahkan ke asrama puteri YPMKL terletak di bangunan MAXISEGAR, Pandan Perdana (maxisegar ada 2 masa tu satu kt Pandan Indah)..masa ni aku belajar apa tu kawan, sahabat..dan cinta..ekekekeke. banyak kenangan manis aku kt KYPMKL ni..Berjalan kaki dari Hostel ke kolej, jarak 3 km..tp x terasa sbb jalan ramai2. Masa ni la aku mula berjinak2 dalam arus percintaan (hehe).Nama my first love is Muhammad Abdul Razak..dari jauh muka macam Jerry McGuire (Tom Cruise tgh top time tu)...cheh!!..he's adorable tp jodoh kami x panjang sbb sikap masing2 yang tak matang..maklum lah baru 18 tahun.hehe =p . Waktu tu juga aku dan kawan2 lain rancak memasang network kami. Kami berkawan2 dan kenangan di situ juga sgt manis..aku jadi rindu..hehe. Bermandikan hujan, bertelingkah, bertukar pendapat tapi hayatku di KYPMKL x panjang bila aku GB sbb x concentrate study langsung....plus aku memang blur subject2 programming.huhuhu...Nasib aku baik, aku dapat ke UiTM Shah Alam. Dan dalam tempoh permulaan (2 atau 3 semester yang pertama) aku mmg x boleh lupa sahabat2 di KYPMKL dan aku sering ke sana dan aku mula rapat dengan Alin di sini. Lepak2 dengan geng2 lama dan mengimbau kenangan yang dalam memoriku. 

Kehidupanku di UiTM lebih sempurna dari sebelumnya bila aku sudah sedikit matang dalam bersahabat. Mungkin sbb aku terbiasa dengan kehidupan 'lonely' aku, ambil masa bagi aku utk bergaul. Tp Alhamdulillah, aku ada 3 org sahabat Bismi, Anem dan Azie yang dari mula sampai akhir semester kami tetap bersama dan persahabatan tu berlanjutan sampai sekarang. Aku sayang sahabat2.Di UiTM aku amek kos Diploma in Tourism Management, di mana aku harus mengutip pengalaman melalui trip2 atau menguruskan acara (event management)..banyak yang aku belajar di sana. Waktu2 kami sneak out dari Kolej Seroja, waktu2 buat assignment, waktu aku jual kalendar, jual nasi lemak dan laksa dari bilik ke bilik, waktu aku amek keputusan, buat project papers, waktu aku terpaksa buat part time sbb repeat sem (hehe) dan aku akan terus merindui saat2 itu. Akan terus bermain-main dalam ingatan ku dan memoriku. Semoga ingatanku terus kuat untuk menyimpan memori2 indah ini..

Di alam pekerjaan pula, aku mula bertugas di sebuah syarikat konglomerat KHSB  rapat dengan semua staff dan aku x kan lupa banyak jasa yang mereka tabur pada aku. kami dah mcm adik beradik dan ada antara staff yang aku panggil dgn panggilan mak. aku rindu Azizan Mohamad (dia yang bertanggungjawab melantik aku sbg PR Assistant), Shareen Anayath, dan pihak2 pengurusan. selama 6 tahun aku menimba ilmu sebelum aku dilantik sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan di Kementerian Pengajian Tinggi pada 7.4.2010 (pada 1.4.2010 genap anniversary kerja ku 6 tahun)...dalam aku bekerja dgn KHSB, aku ada part time dengan satu company besar dan aku juga ada sahabat di sini..mereka adalah Ziela + Shathir, Eja+Eboy..mereka adalah yang paling rapat dgn aku dan sentiasa ada bersama.

Kini aku lebih dewasa dalam berkawan dan bersahabat..aku lebih berhati-hati. Dan aku lebih beringat bila saat ingin berbicara. Mungkin kerana pengalaman demi pengalaman yang aku kutip sebelum ni membuatkan aku lebih menghormati sahabat2. Walaupun pengalaman persahabatanku bermula lambat, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan aku sekeping hati yang cepat menghargai dan menilai erti pentingnya persahabatan..Tak aku lupa sahabat-sahabat yang rapat denganku bila aku dah mula terlibat dalam sektor kerajaan ni. Makin aku dewasa, makin aku ingin eratkan talian persahabatan aku dengan sahabat2 tak kira dari skola rendah, skola menengah, KYPMKL, UiTM Shah Alam badge y2000, KHSB dan KPT sendiri. Tanpa kawan2 siapa lagi akn mendoakan kita sendainya kita sudah tiada selain dari keluarga?

Wednesday, March 17, 2010

giving chances doesn't mean giving up..

assalamualaikum....
entah pada sapa aku bicara pd mlm ni yg pasti Tuhan mendengar suara hatiku.
masih dalam proses belajar menerima dan memahami. dalam erti kata lain, masih memberi peluang untuk memperbaiki.
the matter of being selfish is not a priority.in fact,for your sake,you have to be selfish sometimes.
SELFISH the word itself is very negative word. the word SELF-PRIORITY is more in courtesy-mode,i think..hehe.
we're all being a self-priority as i see. common..to be realistic,if u dun have any priority of urself,why you go to work and have a pay and buy what YOU like..isn't it self-priority?..or it's a self-compliment or self-demand?..what ever the definition is, i think that i have to be self-priority in terms of saving my oak!!