Wednesday, March 30, 2011

=p PEKASAM MASAK LEMAK =p

official receipt

salam..update aku ni bukan la berkisarkan makanan mahupun masakan..hehe..tapi studio photoshoot aku dan mr Husband pada 2009 yg belum collect..haha. sebenarnya aku dah book pada 2006 lagi tapi hanya 2009 aku berkesempatan pegi buat potoshoot..sbb aku terlalu sibuk dengan kehadiran 2 cahayamata..hehe..tapi ni dah 2011 pn belum collect lagi. tapi segala perbelanjaan dah keluar. jadi, aku harus berfikir bila nak pegi collect photo album tu. ni tengah fikir lagi la ni...camne eek??bila??

Tuesday, March 22, 2011

me and my new passion..pray


kenapa aku tepek gambar transaction ni ekk?? rilek dulu..tak ada niat di lubuk hatiku yang paling dalam untuk menunjuk-nunjuk atau riak takbur,kawan. cume aku nak share, petang semalam, aku ada buat pembayaran deposit untuk menghadiri satu kelas yang sangat aku minati..iaitu...make up!!!!..hehe..actually dah lama aku meminati bidang conteng-menconteng ni...sama ada belum dapat peluang atau aku yang tak nak grab entah le..dulu aku ada buat bisnes jualan langsung mary kay yang bersangkut paut dengan make up dan product2 perempuan..tapi separuh jalan..sebab memerlukan modal yang tinggi sangat. so, aku quit buat direct selling ni....dah lama aku dok terfikir-fikir business apa yang boleh aku buat untuk meningkatkan pendapatan isi rumah..penah buat paperwork untuk carwash.. pun tak jadi bila aku kaji balik dan survey sana sini, tengok kos tinggi.tak jadi jugak...aku nak buat bisnes jual prepaid, mr. husband tak bagi plak..mungkin dia tak mau aku penat la kot sbb untungnya sikit...then i figured out, why not i do something that i like..make ups.. so when i calculate the cost, that is some kind of freelance and you don't really need a store to run business. hmm, so i start to thnk it seriously and this is it!..i will start my make up class on May 2011. InsyaAllah....kelas tu should be 3 times a week but according to make up guru, it can be carry forward as i just have a freetime during weekends and sometimes she herself is not free so, she told me that the class would be dragged to some quite a long time..i said it's okay and i can practice it for a longer time between the gap.. =) - just to take it positively..

well, this is a kickstart for me to be a make up artist..and please pray for me... AMIN

Thursday, March 17, 2011

TED WEDS ZYLA part I

this is the day of new phase of life for my darling zyla + husband..from being single, turn to not single...haha..need to adjust everything that u used to do by yourself and even any decision is not only from one side, well, this is my new experience though as this is my first time to visit Kota Kinabalu. i depart to BKI from KUL on 10th March wif my lovely family, mr Husband and the 2 heroes. hehe...they're so excited to have their new experience, fly.....hehe. but the half way of the journey, mr. Da Da and mr. Adiq fell asleep..they were quite behave although they still active..

penah minum air jenama ni tak hehe

Mr Da Da yg sgt excited

hmm

mr adiq


d tanjung aru





pasir dan aku

mr. Da Da

tanjung aru beach



teksi sabah


jalan2





waterfront
sehari sebelum fly ke sabah, mr adiq ada buat drama swasta.....ikuti kisahnya....hehe


aik amik susu mr adiq??

tgk bibir dia mcm angelina jolie dah..


kesan2 darah...


ni la rupa superman yg tewas..haha

daraaaaaahhhhhh....ayokkkkkk




sian dia...melepekkkkkkk


tetido dengan susu yang tak terminum...

penuh...x sentuh langsung

sbb tu susunya di ambil alih oleh mr Da Da

hehehehe.....bersambung.......

Monday, March 7, 2011

merepek kecemasan!!!!!!!

merepek..merepek!! apa lagi yg aku nk merepek kat entri ni...ermmm. sebenarnya kisah kecemasan yang terjadi di hujung bulan..hahaha. tarikh yang sepatutnya 'kawan baik' aku datang menjengah dah berlalu 3 hari dan atas kelewatan itu, aku dengan perasaan yang sangat-amat-terlalu gelabah dan penyakit panic aku datang menyerang..aduyai..kenapa dia tak datang-datang 'menziarah' lagi ni...padahal aku pakai protection IUCD dengan kedebaran (betul ke perkataan ni) pepagi 01 march yang lalu aku buat test.......dan keputusannya........


 
hasil eksperimen
sangat cemas..dan aku gembira dengan keputusan itu...chhopp!! aku tau ramai yang bakal marah dengan statement aku ni..but i have reasons on why i don't welcome any baby at the moment, jangan la marah dulu..it doesn't mean that 'i don't want' any baby langsung lagi...tapi buat masa ni aku ada perancangan lain dan belum bersedia untuk menyediakan adik kepada my two heroes. bagi aku biarlah aku besarkan diorang dulu dan beri perhatian yang cukup pada diorang.. just imagine, Da Da belum lagi sempat mengecapi kebahagiaan seorang abang masa kedatangan Iq. jadi aku rasa tak salah untuk kelahiran yang ke 3 ni aku plan betul-betul supaya tak kelam kabut lagi..pada orang yang guna protection macam aku mungkin faham kenapa, kalau tak, takkan la pulak wujud IUCD ni kan??...dan pada tarikh 04 March tiba juga 'kawan baik' aku menziarah aku. sedikit lega sbb aku tak perlu menyiksa diri aku lagi (dengan kaedah lain what so ever). mungkin perubahan hormon yang membuatkan dia lambat tiba. dan aku pressure perasaan memikirkan membuatkan dia seolah-olah bagi aku 'hint' supaya aku berhati-hati when it deals with hormone. bila 'kawan' aku melatah baru aku nak gelabah. well, i'm on planning basis, aku  ada perancangan untuk sambung belajar (konon) dan nak belajar make-up secara intensif (konon lagi) for my second income generator...walaupun it sounds funny, tapi doakanlah segala perancangan yang dibuat itu berjalan lancar...

kepada heroes Da Da &Iq :: No adik buat masa ini...it's a 'yay!!' for both of you but ibu harap sila jangan sia-siakan ye...(eh, mcm ckp kt diri sendiri)...
kepada en Husband :: sorry...syg belum sedia lagi...abg tau 'the plan' kan? let all to be right on track dulu then we can reconsider it ok darL?.... =p (mcm la en Husband baca blog ni)

itu je yang nak aku repekkan pada pagi yang mulia ni...Ya Allah, permudahkan urusanku dunia dan akhirat (robbana atina minladun karohmah, waha yiklana min amrina rosyada)...amin Ya Robb...

Sunday, March 6, 2011

24/7~A Sweet Phenomena


being a mother of two heroes..memang sangat mencabar..apalagi kalau kelahiran mereka cuma beza setahun..boleh kata ngam-ngam setahun..syamil iskandar dilahirkan 04 sept 2007 dan syamil iqram pada 23 sept 2008~~kelahiranku pula tanggal 29 sept 1982..so, we are the septembers!!! Yaay!! bagaimana aku planning sebaik itu? itu bukan planning namanya..accident! tau!!hehe..

part of being busy working-at-a-long-distance mommy, i am very pleased with the god's gift..hehe..it's like blessing in disguise..anak2 yang keletah..nakal, kurang duk diam, kurang makan, lebih susu, suka tengok kartun bile balik nursery and sampai tido and kalau boleh sambung lagi if hari cuti....anak2 yang suke memilih untuk berlari dari berjalan bila dalam rumah, yang suka bergaduh, bergurau kasar dan diakhiri dengan tangisan salah sorangnya..banyak tanya dari jawab, lebih suka menjerit dari bercakap dengan suara yang perlahan...anak2 yang suka pasang 'DUMBO' setiap kali dalam perjalanan balik dari nursery ke rumah yg cuma mengambil masa dalam 5 minit, dan suka tgk 'cars', 'upin ipin' ,'toy story 3', 'how to train your dragon'..anak2 yang 'present' in his world sbb bila ibu panggil dia takkan dengar atau tak akan toleh dari apa yang dia buat....sampai ibu kena tolehkan dengan pegang pipi supaya pandang ibu..anak2 yang kurang takut dengan suara halilintar ibu mereka, anak2 yang penakut yang akan berlari kencang bila disergah ibu (haha!) anak2 yang mampu buat ibu tersenyum gelihati bila buat muka lucu di saat ibu marah..hehe

tapi itulah dia anak2 aku yang agak keletah dan memeningkan kepala..hehe..tapi if tak de diorang tau pulak aku bosan..sebab tak de kawan gaduh kot..

Da Da paksa Iq senyum dalam sesi bergambar..haha

tengok la kecomotannya..

hmmmmm...senyum terpaksa bila mata tengok kartun

tgk tv kt belakang tuh, kartun lagi.....huh!!

Da Da amik gamba Iq tengah mengamuk..hehe

gambar ni di 'snap' oleh terunaku en Da Da kt R&R Dengkil

bila bercakap pasal 'anak'..aku dulu sangat suka lagu 'anak' nyanyian freddie aguilar...best lagu tu..ini adalah English version of this song..::-

When you were born into this world
your mom and dad saw a dream fulfilled
Dream come true; the answer to their prayers

You were to them a special child
You gave 'em joy every time you smiled
Each time you cried, they're at your side to care

Child, you don't know
you'll never know how far they'd go
to give you all their love can give.
To see you through and God it's true
they'd die for you, if they must, to see you here

How many seasons came and went
so many years have now been spent
for time ran fast and now at last you're strong

Now what has gotten over you
you seem to hate your parents too
Do speak out your mind, why do you find them wrong?

Child you don't know
you'll never know how far they'd go
to give you all their love can give
To see you through and God it's true
they'd die for you, if they must, to see you near

And now your path has gone astray
Child you ain't sure what to do or say
You're so alone, no friends are on your side

And child you now break down in tears
Let them drive away your fears
Where must you go, their arms stay open wide

Child you don't know
You'll never know how far they'd go
to give you all their love can give
To see you through
And God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here

Child you don't know
You'll never know how far they'd go
to give you all their love can give
To see you through and God it's true
they'd die for you, if they must, to see you near 

 lagu ni sangat syahdu..membuatkan aku rindu pada mereka di nurseri..hehe..tp lagu ni lagi syahdu if dengar dalam version philipino....hmm.  =) ibu rindu keletah anak2 ibu yang nakal tu...walau ibu penat melayan kenakalan dan orang sekeliling yang tengok pn  penat jugak, tapi, itula anugerah terindah dariAllah swt pada ibu dan ibu amat bersyukur...Alahamdulillah atas anugerah ni, akan ku jaga amanahMu Ya Allah dengan sedaya upayaku..amin...

buat Putera-putera kesayangan ibu,
  • ibu sayang kamu berdua
  • kamu harta ibu sampai syurga
  • kamu selalu dalam hati ibu walau ke mana ibu pergi
  • jadilah anak-anak yang baik
  • jadilah anak-anak yang mendengar kata
  • jadilah anak-anak yang soleh
  • jadilah anak-anak yang bertaqwa pd Allah
  • jadilah anak yang saling menyayangi dan melindungi antara satu sama lain
  • jadilah anak-anak yang tahu bersyukur
  • jadilah anak-anak yang mendoakan kesejahteraan kami (ibu ayah) bila kami dah tiada
semoga Ya Allah, Kau jadikan mereka antara dalam golongan orang-orang yang mukmin......

Wednesday, March 2, 2011

Salam Buat Semua

Assalamualaikum semua,
Hari ni aku baik-baik saja. Tak de apa yang special yang ditepek kt entri ni cuma aku rindu nak berkarya dan mencatit..untuk mengisi masa lapang...Kadang-kadang aku rindu gak nk berkarya macam aku kat sekolah dulu. Berbuku-buku karya aku yang tak pernah diterbitkan..haha.cuma untuk bacaan sendiri dan kawan-kawan. Tapi dah terlalu lama aku tak berkarya dan aku rasa otak aku dah kekurangan idea..hehe. Lama sgt..Seingat aku last aku menulis di tingkatan 4 kot. which was 13 years ago!!!!! Huh..mana la aku tak beku idea weh!! haha. Takpe, takpe, aku akan cuba..tp yg pasti aku akan merepek nanti...adehh..sila maafkan aku..apologize in advance....ampuun!!!